در گذشته خبری از داروخانههای شبانهروزی یا قرصهای فوری نبود. مردم بیشتر به طبیعت تکیه میکردند و با شناخت خواص گیاهان دارویی، از نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی استفاده میکردند. این نسخهها عوارض جانبی کمتری داشتند و اغلب بر اساس تجربههای نسل به نسل منتقل میشدند. اما چه نسخههای گیاهی برای درمان سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگرفتند؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه این مقاله از سیدعطار همراه ما باشید.
نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی در گذشته
در گذشته از این نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی استفاده میکردند:
۱. دمنوش آویشن؛ دشمن طبیعی سرفه و گلودرد
آویشن یکی از نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی است که به دلیل خواص ضدباکتریایی و ضدویروسیاش برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است. این گیاه نه تنها گلودرد و سرفه را تسکیل میدهد، بلکه خواص ضدالتهابی آن برای کاهش التهاب گلو و مسیرهای تنفسی نیز بسیار موثر است. همچنین آویشن سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به کاهش علائم سرماخوردگی کمک میکند.
طرز تهیه دمنوش آویشن: برای تهیه دمنوش آویشن، یک قاشق غذاخوری آویشن خشک را در یک لیوان آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و برای طعم بهتر میتوانید کمی عسل به آن اضافه کنید. این دمنوش علاوه بر تسکین گلو، به نرم کردن سرفهها و بهبود تنفس کمک میکند.
۲. بخور بابونه؛ بازکننده بینی گرفته
بابونه یکی از نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی است که آرامبخش و ضدالتهاب میباشد. این گیاه برای بهبود علائم سرماخوردگی مانند گلودرد و گرفتگی بینی، بسیار مفید است. بخور بابونه میتواند به باز شدن مجاری بینی کمک کرده و مشکلات تنفسی سرماخوردگی را تسکین دهد. علاوه بر این خواص آرامبخش بابونه به بهبود خواب در دوران بیماری نیز کمک میکند.
طرز استفاده از بخور بابونه: برای استفاده از بخور بابونه، کافی است مقداری گل بابونه خشک را در یک ظرف با آب جوش بریزید. سپس صورت خود را بهطور مستقیم بالای ظرف بگیرید و با استفاده از حولهای که روی سر میاندازید، بخار حاصل را استنشاق کنید. این روش ساده میتواند گرفتگی بینی و علائم احتقان را تسکین دهد. همچنین شما میتوانید از دمنوش بابونه استفاده کنید و از خواص آن بهرهمند شوید.
۳. زنجبیل؛ گرمکننده بدن
زنجبیل یکی از نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی بدن است. این گیاه خواصی زیادی مانند خواص ضدالتهابی، ضدویروسی دارد و بدن را گرم نگه میدارد. به همین دلیل علائم سرماخوردگی مانند گلودرد را کاهش میدهد. همچنین زنجبیل به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی خود باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا به بیماریهای بعدی پیشگیری میکند.

زنجبیل بومی جنوب شرق آسیا است و برگهایی سرنیزهای به رنگ سبز براق و ساقههای باریک و نیمانند دارد.
طرز تهیه زنجبیل برای سرماخوردگی: برای تهیه جوشانده زنجبیل، چند برش تازه زنجبیل را در آب جوش قرار دهید و بگذارید حدود ۱۰ دقیقه بجوشد. سپس آن را صاف کرده و میتوانید کمی لیمو و عسل به آن اضافه کنید. این نوشیدنی نه تنها به کاهش علائم سرماخوردگی کمک میکند، بلکه برای کسانی که احساس سرما دارند نیز بسیار مفید است.
۴. دمنوش گل گاوزبان؛ آرامبخش طبیعی
یکی دیگر از نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی در گذشته گل گاوزبان است. این گیاه با خواص ضدالتهابی خود میتواند در کاهش علائم سرماخوردگی مانند تب و دردهای بدن موثر باشد. علاوه بر این گل گاوزبان به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و بدن را برای مقابله با بیماریها آماده میکند.

۲۹ گونهٔ گاوزبان، بومی جزایر قناری، مادیرا و کیپ ورد هستند.
طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان: برای تهیه دمنوش گل گاوزبان، گلهای خشک این گیاه را در آب جوش بریزید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و میل کنید. برای اینکه طعم آن را بهتر کنید میتوانید گل گاو زبان را با لیموعمانی ترکیب کنید. این دمنوش آرامبخش علاوه بر تسکین علائم سرماخوردگی، به خواب راحتتر و کاهش استرس نیز کمک میکند.
۵. شربت پیاز و عسل؛ درمان سرفه و خلط
ترکیب پیاز و عسل یکی از قدیمیترین نسخههای درمانی برای سرماخوردگی و سرفه است. پیاز به دلیل خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی خود، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و عسل به عنوان یک عامل نرمکننده گلو و تسکیندهنده سرفه شناخته میشود. این شربت در از بین بردن خلط و کاهش علائم سرفه بسیار موثر است.
طرز تهیه شربت پیاز و عسل: برای تهیه این شربت، یک عدد پیاز را رنده کرده و با دو قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. سپس اجازه دهید چند ساعت در دمای اتاق بماند تا عصاره پیاز در عسل حل شود. از مایع بهدستآمده میتوانید دو تا سه بار در روز مصرف کنید. این شربت بهویژه برای سرفههای خشک و خلطدار بسیار مفید است.
۶. شیر و زردچوبه؛ ضد التهاب قوی
یکی از شایعترین نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی ترکیب شیرگرم و زردچوبه است. زردچوبه با خاصیت ضدالتهابی قوی خود در طب سنتی برای درمان انواع بیماریها استفاده میشود. این گیاه نه تنها برای کاهش التهاب گلو و بدن مفید است، بلکه خواص آنتیاکسیدانی آن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. ترکیب زردچوبه با شیر گرم میتواند به کاهش تب و تسکین علائم سرماخوردگی کمک کند.
طرز تهیه شیر و زردچوبه: برای تهیه این نوشیدنی، نصف قاشق چایخوری زردچوبه را در یک لیوان شیر گرم حل کنید. این نوشیدنی را میتوانید قبل از خواب میل کنید تا به تسکین دردهای بدن و کاهش التهاب کمک کند. همچنین این نوشیدنی در بهبود خواب در دوران سرماخوردگی نیز بسیار موثر است.
۷. دمنوش نعنا؛ درمان گرفتگی بینی
نعنا گیاهی است که برای باز کردن راههای تنفسی و تسکین گرفتگی بینی در زمان گذشته استفاده میشد. این گیاه خواص ضدالتهابی و خنککنندگی دارد که میتواند به تسکین علائم سرماخوردگی مانند تب و گرفتگی بینی کمک کند. نعنا همچنین به بهبود عملکرد سیستم گوارشی و کاهش دردهای شکمی کمک میکند.
طرز تهیه دمنوش نعنا: برای تهیه دمنوش نعنا، چند برگ تازه نعنا یا یک قاشق غذاخوری نعنا خشک را در آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و نوش جان کنید. اگر مزه دمنوش ناخوشایند است میتوانید آن را با کمی عسل یا لیمو ترکیب کنید.
آیا هنوز میتوان از نسخههای گیاهی استفاده کرد؟
بله، بسیاری از این نسخه های گیاهی درمان سرماخوردگی هنوز هم در خانهها استفاده میشوند. البته توجه داشته باشید که در صورت شدید بودن علائم، تب بالا، یا طولانی شدن بیماری حتما باید به پزشک مراجعه کرد. برای مشاهده این گیاهان دارویی، کافی است نام هر کدام را در بخش جستجوی وبسایت سیدعطار وارد کنید.